Licht in donkere dagen

Gevloek. Gezucht. Gejammer. Over de grijze wolken. Buiten. Of in je hoofd. Over dat nare virus dat de fundamenten van onze samenleving als een bruut onderuithaalt. Ook ik pleit schuldig. Ook ik raak soms meegezogen in die golf van niet zo fijne emoties. Vaak verschijnen ze uit het niets, getriggerd door een persoon, een herinnering, woorden die je hoort, foto’s of ervaringen. Ik vergelijk ze met een deken. Zo’n dik, zwart exemplaar waar geen licht doorheen kan. Eentje dat zomaar over je heen valt. Je bent verrast. Je krijgt het benauwd. Alsof je geen kant meer op kan. Het lijkt wel of alles en iedereen tegen jou is. Weet je? Vroeger had ik me vast gehuld in dat logge deken. Het zou op mijn schouders blijven liggen zijn. Mijn hele doen en laten blokkeren. Mijn hele zijn. Een ware uitputtingsslag was dat. Voor zowel lichaam als geest. Pijn. Kwaaltjes. Moe. Gebrek aan energie. Te zwak dus om dat deken vol angst, stress, schuld, falen, irritatie… van je af te schudden.


Vroeger dus. Vandaag zoek ik zo snel mogelijk een way out. Weg van onder dat zwarte deken. Ik speur naar dat ene lichtpuntje. Hoe moeilijk en onoverkomelijk dat op een bepaald moment ook wel lijken mag. Ik weet dat ik in staat ben om me goed te voelen, om mijn eigen licht naar buiten te laten stralen. En dat is al heel wat. Met die positieve vibes kan je aan slag. Probeer van op een afstandje te kijken naar de gebeurtenis(sen) die je zo van streek maakten. Observeer ze als een toeschouwer. Leer van je gevoelens. Hoe werden ze in gang gezet? Was het een lied, foto, boek, iets dat je op de televisie zag, het gezelschap van bepaalde mensen…? Vermijd deze dan in de toekomst. Vervang ze. Door positieve mensen. Fijne ervaringen.


Wat nog helpt? Bewegen. Telkens wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte. Zomaar switchen naar een positieve mindset is niet evident. Ga daarom wandelen, rennen, dansen, mediteren… Stop niet met denken, maar zet je lichaam aan het roer en breng zo je geest naar een betere plek. Vol licht (liefde eigenlijk, maar dat leg ik later wel eens uit). Dat licht zit in ons allemaal. Alleen moet je jezelf soms even herinneren waar de schakelaar zit.

Vind je die schakelaar zelf? Top. Heb je nog een duwtje in de rug nodig? Ontdek hier hoe ik kan helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.